A Pannónia Női Borrend tevékenysége

Tizenkét hölgy 2004 nyarán úgy döntött, hogy a leghatékonyabban akkor tehet valamit a magyar borkultúráért, ha borrendet alapít. Így 2004 nyarán létrehozták a Pannónia Női Borrendet, amelynek fő célja a minőségi magyar borok értékesítésének segítése és megismertetése a nagyközönséggel.

A Borrend lelkes tagjai azóta számos borestet, gálavacsorát, konferenciát szerveztek, népszerűsítve a magyar borrégiókat, a történelmi borvidékek borait és borászait. Minden évben szervezünk díszvacsorát az „Év Bortermelője” tiszteletére, ahol zászlós borunkat is megválasztjuk. Elhivatottságunkat mutatja, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Tagjaink közül többen sommelier-k, borbírálók, borszakértők. A Borrend tagja bárki lehet, aki nem riad vissza a magyar borok népszerűsítése érdekében végzett munkától.

8 éve társszervezői vagyunk a Magyar Borok Báljának, amely hagyományt teremtve kerül megrendezésre évente, kifejezvén ezzel is a magyar borok és borászok, a tradíciók iránti elkötelezettségünket.

Legfontosabb programjaink:

Első nyilvános bemutatkozásunk 2004. szeptember 18-án Gyöngyösön volt, ahol a "Diplomata szüreten" a hazánkba akkreditált külképviseletek vezetőit és családtagjait, valamint a sajtó képviselőit ismertettük meg Borrendünk célkitűzéseivel. A diplomatákat arra kértük, hogy vigyék jó hírét kiváló borainknak saját hazájukban is.

2004 óta rendezünk az adott „Év Borásza” tiszteletére gálavacsorát.

2005-ben „Borrégiók Magyarországon” címmel konferenciát rendeztünk Szentendrén.

2006-ban Visegrádra hívtuk a magyar borszakma jeles képviselőit, hogy a nemzeti bormarketing stratégiáról tárgyalhassanak, és ezáltal segítsük az összefogásukat. Így bábáskodtunk a Bormarketing Kht. létrejötte felett, mely ezen a tanácskozáson született meg.

2007-től Szentendre város saját borának megválasztását, az ehhez kapcsolódó szervezési feladatokat Borrendünk végezi el.

Megalakulásunk óta rendszeresen borbemutatókat tartunk úgy Magyarországon, mint külföldön. 2008-ban vezetőségünk részt vett az FICB (Nemzetközi Borrendek Szövetsége) közgyűlésén Londonban, hogy megismerje a szövetség tevékenységét és tanulmányozza a program rendezését.

2010-ben a Magyarországi Borrendek Szövetségének társszervezőjeként már mi dolgoztunk a Magyarországon rendezett FICB közgyűlés megrendezésén.

A Budavári Borfesztivál kulturális programjának részeként több alkalommal voltunk házigazdái a Magyarországi Borrendi Szövetség tagjai felvonulásának.

2013 februárjában már nyolcadik alkalommal voltunk társszervezői a Magyar Borok Báljának. Az esemény kiváló lehetőséget teremtett a szakma és a borkedvelő közönség közvetlen találkozójára, mindezt egyedülálló gasztronómiai élmények, kiváló borok és műsor kíséretében.

Továbbá minden olyan társadalmi rendezvény lebonyolításában szerepet vállalunk, melynek célja közhasznú célkitűzéseinkkel összhangban áll. Ezekben a programokban szervezőként, résztvevőként vagy támogatóként igyekszünk tevékenyen közreműködni.

Ennek keretében vállaltuk fel a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2012 decemberében Krasznahorka várának felújításához támogatói adományok gyűjtését egy színvonalas kulturális program keretében lebonyolított borárverés során.

A rendezvény felett dr. Martonyi János Magyarország külügyminisztere, valamint Miroslav Lajcák Szlovákia külügyminisztere egyaránt fővédnöki szerepet vállalt. Az összegyűjtött adományokat Borrendünk kiegészítette és 20.000.- Euró összeget átadtunk Krasznahorka polgármesterének. A befolyt összegből az elpusztult lélekharangot öntik újra, valamint a vár aljában pihenő parkot alakítanak ki.