2019. Aktualitások

A magyar bor legújabb sikere

Történelmet írt a Dubicz pincészet Barrique Olaszrizling 2017-es évjáratú bora, a Finnországban első alkalommal megrendezett nemzetközi FICB Borversenyen. Fehér bor kategóriában első helyezést ért el.
(FICB – Borrendek Nemzetközi Szövetsége, Párizs székhellyel, mely a világ vezető borrendjeit tudhatja soraiban)

A rendezvényen a Pannónia Női Borrend képviselte Magyarországot két borral, egy Heimann: Kadarkával és a Dubicz Pincészet Barrique Olaszrizlingjével. A jelenlévő francia, svájci, olasz, spanyol, portugál, kaliforniai, oregoni borászok, valamint a rendező Finn szervezők – közel 70 fő – vakkóstoláson bírálta a nevezett borokat. A Dubicz borászat olyan borok között végzett az első helyen, mint a Casablanca wine valley Chileből érkezett : Cono Sur Chardonnay, vagy a Dél-Ausztráliából, a Cranswick birtokról származó: Brookford Chardonnay.

A megtisztelő elismerést Dunai György Sándorné, a borászat tulajdonosa személyesen vehette át.
Őszintén gratulálunk a magyar bor legújabb nemzetközi elismeréséhez!
„Különösen nagy jelentősége van egy olyan díjnak, amit szakmabeli közönségtől kap egy borászat„ - mondta Dunai Ági, a díj átvételekor.
A Pannónia Női Borrend immár 15 éve képviseli a magyar bor ügyét itthon és a határainkon túl is. A magyar borászok ismerik és elismerik, az önzetlenül dolgozó Hölgyek tevékenységét, akik sok-sok alkalommal népszerűsítették rendezvényeken, konferenciákon a magyar borokat.

Balla Géza Gálavacsora és Borrendi avatás

A Pannónia Női Borrend minden évben gálavacsorát rendez az Év Borásza Tiszteletére. Idén ezen alkalomra 2019. november 7-én került sor a Béke Radisson Blue szállodában. Hagyományainkhoz hűen minden évben a gálavacsorán avatjuk taggá (rendes tag, pártoló tag, tiszteletbeli tag) jelöltjeinket. A vacsora során ünnepélyesen Kálmán Anikót tiszteletbeli tagunkká, dr. Brazsil Dávidot pedig pártoló tagunká avattuk. A gálavacsorát a Vivat Bacchus Énekegyüttes tette még varázslatosabbá a főétel felszolgálása előtt játszott műsorával.
A gálavacsora menüjét Balla Géza boraihoz komponálva élvezhette mind a 110 fő, aki részt vett.
A vendégek fogadásánál Clarus pezsgőt, és egy 2018-as Magyarádi Fehérbort kóstolhattunk, melyhez kecskesajt, zakuszka, puliszka és szilva társult. Borrendünk nagymestere köszöntése, és Balla Géza bemutatkozását követően libamájas fürj, feketegyökés-áfonya-gesztenye kelbimbó saláta (mustármag gyöngyök) előétel következett egy 2018-as sauvignon blanc mellett. A főétel dám szarvasgerinc volt csomboros töltött káposztával, melyhez Balla Géza 2016-os Kadarka Sziklaborát kostolhattuk. A desszert egy csokoládé csoda volt, melyhez egy 2016-os Feketeleányka Sziklabor társult. A vacsora zárásaként a sajttál mellett további 2 bor megkostolására nyílt lehetőség.
Hagyományaink szerint ezen gálavacsorán valamennyi résztvevő szavazata alapján választjuk ki a zászlós borunkat. E választás Balla Géza 2016-os Kadarka Sziklaborára esett, melyet a főételnél kóstolhattunk meg.

2018. Aktualitások

Borrendünk 2018-ban is igen aktív időszak elé néz:  szakmai programok és kirándulások tarkítják az évet.

Március 27-én borrendi ülés keretében megvitatjuk a hazai pincészetek és WIM program összekapcsolódásának elősegítését. Szakmai vendégeink lesznek: Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára és Wille-Baumkauff Márta, a Tokaj Pendits tulajdonosa.
Április 20-25 között szakmai kiránduláson veszünk részt a Toszkán Borvidéken.
Május 22-én újabb borrendi ülést tartunk.
Július 7-én ünnepeljük a Pannónia Női Borrend alapításának 14. évfordulóját.
Szeptember 8-án ellátogatunk a legnagyobb hazai borfesztiválra a Budai Várba és ennek keretében borrendi ülést is szervezünk.
Október 11-én a „2017. Év Bortermelője Magyarországon-díj” nyertese, Szőke Mátyás tiszteletére gálavacsorát rendezünk a Radisson Béke Hotel új báltermében

2017. Aktualitások

2017. január 7. Kihelyezett közgyűlés a visegrádi Thermal Hotelben.

A korábbi évek hagyományaihoz hűen, az év kezdetén most is értékeltük az elmúlt esztendőt és meghatároztuk az idei év feladatait, programjait.

A közgyűlésen a következő programtervet fogadta el a borrend tagsága 2017-re:
Január 24. – A 2016-ban meghirdetett Pannónia Aranygyűrű Alapítvány pályázatára beérkezett pályázati anyagok elbírálása.
Február 6. – Borrendi ülés.
Március 9. – A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány díjkiosztó gálavacsorája a Gerbeaud Átriumban.
Április 13. - Borrendi ülés.
Április 19-23. Madrid – Április 20. Thyssen-Bornemissza Múzeum Borbemutató, kóstoltatás 6 magyar borvidék borai , Április 21. Borászatok látogatása
Május 27. – Borrendi ülés
Július 14-16. – Borrendi szakmai kirándulás Szekszárdon.
Augusztus 12. – Borrendi ülés
Szeptember eleje – Borrendi ülés
Október 4. – Gálavacsora Mészáros Pál, a „2016. év Bortermelője Magyarországon-díj” nyertese tiszteletére.

2017. március 9. A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány díjkiosztó gálavacsorája a Gerbeaud Átriumban.

A borrendünk által létrehozott Pannónia Aranygyűrű Alapítvány 2016-ban 4. alkalommal hirdette meg pályázatát fiatal borászok számára.
A felhívásra 11 fiatal, tehetséges borász küldte el pályázati anyagát: egy rövid kis videofilmet, amely borkészítési filozófiáját és munkásságának bemutatását tartalmazta, valamint egy palack, általa készített bort.
A bírálatot végző zsűri január 24-én értékelte a beérkezett anyagokat és vakkóstoló keretében a borokat is.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre a patinás Gerbeaud Átriumban került sor, mintegy 120 vendég jelenlétében. Az eseményre valamennyi pályázaton részt vett borász meghívást kapott és a vacsorán felszolgált ételekhez is a pályázók által készített borokat kínáltuk a vendégeknek.


A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány által meghirdetett pályázat 2016. évi nyertese a szekszárdi ifj. Heimann Zoltán lett, 2015-ös Céh Kereszt Kadarkájával.
Második helyezést ért el Jarecsni János tokaji borász, Naparany 2015 száraz furmintjával.
A harmadik helyen Zsirai Kata mádi borász végzett, aki a 2015-ös évjáratú Középhegy Tokaji furmintjával pályázott.
A díjazottak – a felajánlásoknak köszönhetően - számos értékes ajándékkal gazdagodtak az est folyamán.
A felhívásra jelentkezett mind a 11 fiatal borásznak gratulálunk és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

2016. Aktualitások

Szakmai konferencia, a Somló-hegy borászatáról (2016. július 15-17.) Beszámolónk ide kattintva olvasható

FICB 2016 USA

A Pannónia Női Borrend 2016. június 8-tól a kaliforniai Santa Rosaban és NAPA valamint SONOMA valley területén népszerűsítette a magyar borokat és Magyarországot. A program egyik kiemelt eseménye volt a „Világ Borai” bemutató, ahol 7 borvidéket mutattunk be egy-egy termelőtől származó borral. A bemutató kóstoltatással egybekötött rendezvény volt, amelyen a San Franciscoi alkonzulátus vezetője is részt vett.

A Turizmus Zrt-től átvett prospektusokat, a borokkal együtt mutattuk be, a mintegy 200 fő résztvevőnek, akik 12 országból érkeztek. Többüknek utazási szándéka volt Magyarországra, úgyhogy nagy örömmel vették a közvetlen tájékoztatást hazánkról, a borvidékekről, a gasztronómiáról.

Galéria

 

A Pannónia Női Borrend 2016. januári közgyűlése

Éves közgyűlésünket idén januárban Hollókőn tartottuk meg.
Értékeltük a 2015-ös év eseményeit. Igen tartalmas évet hagytunk magunk mögöttünk: részt vettünk az FICB párizsi konferenciáján, majd itthon lezárult a harmadik alkalommal meghirdetett Aranygyűrű pályázatunk. Sajtótájékoztatón mutattuk be a pályázókat és adtuk át a díjat a nyertesnek, Keresztes Ákos tokaji borásznak.
Krasznahorka polgármesterének meghívására részt vettünk a Borrend támogatásával elkészülhetett harangok felszentelésén, majd szakmai kiránduláson mélyítettük el borral és gasztronómiával kapcsolatos ismereteinket Egerben. Ősszel ismét egy kitűnő gálavacsorán avattunk tiszteletbeli és pártoló tagokat és megünnepeltük a 2014. év Magyarországi Bortermelőjét, Dúzsi Tamást is.

Közgyűlésünkön meghatároztuk a 2016-os feladataink fő irányait és összeállítottuk az idei programtervünket.

A munka mellett lehetőségünk volt megtekinteni Hollókőt, a Világörökségi falut, ahol az ott élők a mesebeli kis házak között mai nap is ápolják az ősöktől örökölt hagyományaikat.

A Pannónia Női Borrend 2016. évi programterve

2016. Február 7. részvétel „A 2015. év Bortermelője Magyarországon-díj” nyertese tiszteletére rendezett gálaebéden.
2016. Március 2-6. Borrendi síelés
2016. Március 22. Borrendi ülés
2016. Május 28. Borrendi ülés
2016. Június 8-14. részvétel az FICB kongresszusán Kaliforniában. (NAPA völgy, Santa Rosa)
2016. Július 15-17. Kirándulás a Somlói Borvidéken
2016. Szeptember 10. Borrendi ülés
2016. Október 13. Borrendi gálavacsora

2015. Aktualitások

Borrendi programjaink

2015. január 21. Borrendi közgyűlés és borbírálat
2015.január 31. FICB kongresszus Párizsban
2015.február 26. Pannónia Aranygyűrű pályázat eredményhirdetése
2015.április 25. Éves beszámoló közgyűlés
2015. július 17.-18. Borrendi kirándulás Eger és Noszvaj
2015.szeptember 12. Borrendi ülés a Bor és Pezsgőfesztiválon
2015.október 08. Dúzsi Tamás év bortermelője gála vacsora és borrendi avatás a Béke Radisson Blu Béke Hotelban.

A 2015. évi Szakmai kirándulásunkat az Egri Borvidékre szerveztük, július 17.-19.-e között. Beszámolónk ide kattintva olvasható

Szeptember 13.-án a Pannónia Női Borrend részt vett a Krasznahorkaváralján rendezett harangavatási ünnepségen. Beszámolónk ide kattintva olvasható

2015. október 8.-án kerül megrendezésre évenkénti Gálaestünk, melyet az év borásza, Dúzsi Tamás tiszteletére rendezünk a Radisson Blu Béke szállodában

Pannónia Aranygyűrű pályázat bírálata
2015.január 21.-én a Pannónia Aranygyűrű Alapítvány kuratóriuma és borrend összeült, hogy a beérkezett pályázatok borait bírálja el. Az írásbeli dolgozatokat ekkorra már értékelték a kuratóriumi tagok,akiknek szeretnénk kifejezni köszönetünket munkájukért.
A bíráló kuratóriumi tagok: dr Mészáros Gabriella Keményné Koncz Ildikó,Sebestyén Csaba,Kozma Kálmán,Káli Ildikó, dr Kállay Miklós, dr Cszizmadia András, Zilai Zoltán.

Kongresszusi részvétel
2015.január 31.A Pannónia Női Borrend az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is részt vett az FICB párizsi Közgyűlésén.
A rendezvényen kiemelt hangsúlyt kaptak a jövő évi NAPA-völgyi Világkongresszus előkészületei, melyre Borrendünk nagy lelkesedéssel készül, hiszen ezek a kongresszusok kiváló lehetőséget biztosítanak a magyar borok és Magyarország imázsának további építésére is, mely tevékenység kiemelt szerepet játszik Borrendünk életében.

Pannónia Aranygyűrű Pályázat eredményhirdetése
2015. február 26. Fortuna Rendezvényházban a pályázat eredményének kihirdetése és díjátadása került sor..

A Kuratórium döntése alapján a Pannónia Aranygyűrű Pályázat idei nyertese Keresztes Ákos, Tokaj-Hegyaljáról. A győztes bor: 2012 Tokaji Cuvée.

„Ennél a bornál is, mint az összes általam készült tételnél, minél jobb egyensúlyt szerettem volna elérni. Legyen ásványos, gyümölcsös, selymes, jól iható, kellemes, ne lógjon ki sem a sav, sem a cukor” – írja a pályázatra benyújtott boráról Keresztes Ákos.

A 2012. évi késői szüretelésű Cuvée a tarcali Vigyorgó-dűlőből származik. Furmint és kövérszőlő fajtákból készült és fele-fele arányban hordó valamint tartályos érlelést kapott.

A fiatal borász úgy fogalmazott pályázati anyagában, hogy nem célja olyan robosztus borok készítése, amely pár korty után elfárasztja a fogyasztót. Arra törekszik, hogy tartalmas borokat készítsen, amelyekre szívesen emlékszik vissza az, aki kóstolta.

A győztes borásznak felajánlott további díjak:

A Pannónia Aranygyűrű Alapítvány a szakmai elismerés mellett más módon is támogatni igyekszik a nyertes pályázót. Az Alapítvány révén a csatlakozó támogatók, társszervezetek, a média személyre szabott további juttatásokkal járul hozzá a fiatal borász munkájának segítéséhez, borainak népszerűsítéséhez.

Keresztes Ákosnak a támogatók a következő ajándékokat ajánlották fel:

a Borkultura Kft. a Vinagora borversenyen két bor ingyenes nevezését,

a Bor és Piac magazin egy nagyinterjú megjelentetését,

a Hungarokork Amorim 500 darab dugót,

a TRUST Hungary cég egy darab 225 literes hordót,

a VinCe Magazin nagy boreseményére a VinCe Wine Show-ra egy darab páros belépőt és eladási lehetőséget a VinCe bárban.

Gálavacsora Dúzsi Tamás, a 2014. év bortermelője tiszteletére

2015. október 8-án rendeztük meg gálavacsoránkat Dúzsi Tamás, a „2014. Év Bortermelője Magyarországon-díj” nyertese tiszteletére.

Az esemény helyszínéül idén is a Radisson Blue Béke Hotelt választottuk, ahol a szálloda séfje és cukrásza az ételsort Dúzsi Tamás boraihoz komponálva kiváló gasztronómiai élményről gondoskodtak.

Dúzsi Tamás színes beszámolóját a borászat munkájáról és ismertetőjét a vacsorához felszolgált borokról minden meghívott érdeklődéssel hallgatta. Azt est jó hangulatát a Vivat Bacchus együttes fellépése pedig csak tovább fokozta.

A gálaesten új borrendi tagokat is avattunk. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát követően a népszerű énekesnőt, Csézyt (Csézi Erzsébetet) tiszteletbeli taggá, míg a Magyar Bor Akadémia elnökét, Zilai Zoltánt és a kitűnő gasztrofilozófust, tanárt, Csizmadia Andrást pártoló taggá avattuk.

Gratulálunk az új tagoknak, Dúzsi Tamás munkásságához pedig további szép sikereket kívánunk!